Борислав ЦековФейсбук Въпросът дали и в какъв формат да бъдат канени

...
Борислав ЦековФейсбук Въпросът дали и в какъв формат да бъдат канени
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Никакъв протокол не задължава парламента да кани посланици

Борислав Цеков

Facebook

 

Въпросът дали и в какъв формат да бъдат канени представители на дипломатическия корпус на откриването на новоизбраното Народно заседание не е " протоколен ", както твърди някакъв партиец от Българска социалистическа партия, а напълно политически и държавен въпрос. Няколко неща, с които би трябвало да сме наясно по тази тематика.

 

Първо, никакъв " протокол " не задължава Парламента да кани дипломатическия корпус на откриването. Това е напълно в преценката на самия Парламент. Има такава процедура в предишни легислатури, само че това не ангажира по никакъв метод всяко последващо Народно заседание.

 

Второ, дали да кани всички посланици " от А до Я " или да селектира по избран аршин - да вземем за пример: единствено държави-членки на Европейски Съюз и НАТО; или да бъдат изключени страни, които са оповестили България за " неприятелска страна " (какъвто е казусът с Русия) - това е въпрос на суверенна преценка на Народно събрание, изцяло възможно е и не нарушава никакъв " протокол ", нито Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

 

Важното е да има явен аршин и причини. Това е предмет на суверенна преценка на Народното събрание, което може да реши да даде избрани политически знаци и дипломатически сигнали посредством такава покана.

 

Въобще, въпросът е напълно политически и не може да бъде подменян с " протоколни " и механически съображения. Няма " протокол ", който да стои над Народното събрание, като политически конгрес на нацията.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР